Grasbaal


Topics
2.788
Reacties
11.314
Volgers
13

Over mij

Woonplaats: Spanbroek
Leeftijd: 60jr
Laatst online: 14min geleden

Westfriese bourgondiër met een agrarisch hart

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


04 Mei 2024

Ajax-supporter 'Boer Lola' (70), die ooit zijn koeien meenam naar de Arena, overleden

Ajax-supporter Aart van Schaik, beter bekend als 'Lola', is vandaag op 70-jarige leeftijd overleden. De melkveehouder was als F-sider van het eerste uur een bekende naam binnen de harde kern van Ajax. Hij was al langere tijd ziek.




0 reacties

03 Mei 2024

Gras is oorlog💪🏼🥵

De grasoogst begint op de maisoogst te lijken. Wat een baggerzooi:

facebook.com/share/v/…

63 reacties

30 Apr 2024

Food for Thought - Koeien in de woestijn

Gister weer een mooie aflevering van Food for Thought, met echte megastallen in de woestijn waar duizenden koeien en kamelen gemolken worden door gastarbeiders uit Azie en waar het drinkwater al dieper moet worden opgepompt:

Hoe proberen de Verenigde Arabische Emiraten en buurland Saudi-Arabië zelfvoorzienend te worden met een tekort aan zoet water en gebrek aan vruchtbare landbouwgrond? Megakassen, zuivelbedrijven en pluimveefabrieken staan midden in de woestijn, waar water schaars is. Saudi-Arabië wil niet alleen zelfvoorzienend zijn, maar ook dé grootste exporteur van landbouwproducten in de regio worden. Met waterbesparende oplossingen, zoals gesloten kassystemen en innovatieve irrigatie, lukt het steeds meer voedsel lokaal te produceren. Deze nieuwste technieken, vakmensen en kennis worden in het buitenland ingekocht. Veel van deze kennis komt uit Nederland.

12 reacties


We hebben geen mestprobleem, maar een jaloezieprobleem. En een slechte onderhandelaar.

Onze vissers werden kapot gelobbyd door jaloerse Franse collega’s die niet konden verdragen dat onze innovatieve pulsvisserij zoveel beter en schoner was dan hun ouderwetse techniek. Wij kregen deze week gelijk van de rechter, maar de Nederlandse kotters liggen al op de sloop. Wat heb je aan gelijk nádat je kapot bent gemaakt?

Uiteindelijk zullen we ook gelijk krijgen over het mestbeleid, want dat wordt geëvalueerd in de EU, zei Adema. Er zal boven water komen dat de norm uit 1991 gebaseerd was op luchtfietserij. Dat voor Nederland een heel andere norm had moeten gelden. Maar de minister wacht de uitkomst niet af. Eerst moeten de Nederlandse koeien weg en de Nederlandse weilanden een andere bestemming krijgen. „Er wordt ons niets gegund door de EU”, zei Adema, „want de Nederlandse landbouw doet het gewoon te goed in de ogen van velen.” Zijn partijgenoot Grinwis viel hem bij: „Elke koe die in Nederland verdwijnt, wordt in Polen met een krans ontvangen.”

Lees hier de complete column van Marianne Zwagerman: telegraaf.nl/watuzegt/473318966/…

4 reacties


Opinie Jelle Silvius - Geef de boeren een goede uitweg uit de mestcrisis

Landbouw: De oplossing voor mestoverschotten en hogere kosten ligt niet bij ‘renure’, maar in de kringlooplandbouw, betoogt Jelle Silvius.

Opinie Jelle Silvius;

Omdat we in Nederland al jaren niet voldoen aan de waterkwaliteitsnormen, schrapt de Europese Commissie de uitzonderingspositie die melkveehouders jarenlang hadden om meer mest uit mogen te rijden op grasland dan wettelijk toegestaan. Gevolgen: een nog groter mestoverschot en hoge kosten voor melkveehouders om hun mest af te voeren.

Jelle Silvius promoveert op het onderwerp kringlooplandbouw aan de universiteit Wageningen

Gelukkig lijkt de oplossing nabij. Het mestoverschot kan binnenkort worden omgezet naar kunstmestvervangers, zogenaamde ‘renure’: recovered nitrogen from manure ofwel teruggewonnen stikstof uit dierlijke mest. Zo kan via een technologische omweg alsnog meer dierlijke mest worden geplaatst, die wel door melkveehouders mag worden gebruikt bovenop de vastgestelde limiet. Dit mocht aanvankelijk niet van de EU. Renure werd namelijk door Brussel gewoon gezien als dierlijke mest. Maar na een jarenlange lobby door de sector in Brussel en door steun vanuit de overheid lijkt dit toch te worden toegestaan.

Zoals eerder beschreven in NRC, vervangt renure de kunstmest die melkveehouders anders zouden gebruiken om hun grasland te bemesten. Voorstanders wijzen op de voordelen die dit zou hebben op het milieu. Besparing van kunstmest leidt immers tot minder CO2-uitstoot, zo is de redenatie, want het maken van kunstmest kost veel energie. Hergebruik van grondstoffen zou bovendien ook nog bijdragen aan de omslag naar kringlooplandbouw die centraal staat in het Landbouwakkoord, volgens minister Piet Adema. Een echte win-win situatie dus, voor boer én milieu.

Lees ook
Een uitweg uit de mesthoop: vier vragen over het complexe samenspel van poep, plas en gewas
Een boer verspreidt kunstmest op zijn land.
Wie echter verder kijkt dan het erf van de melkveehouder ziet dat dit niet het geval is. Zonder derogatie zal de mest van melkveehouders namelijk naar een andere plek worden geëxporteerd, zoals naar akkerbouwers in Duitsland of Frankrijk. Als melkveehouders renure gebruiken, leidt dit tot een verminderde aanvoer van dierlijke mest en meer gebruik van kunstmest elders. Op systeemniveau wordt er met renure dus geen kunstmest bespaard maar slechts verplaatst, van melkveehouders naar akkerbouwers. De vraag is vervolgens wat meer kosten oplevert voor de boer en het milieu: mest verwerken tot renure of mest verplaatsen. Omdat het verwerken van de mest tot renure veel energie kost en hiervoor ook mest verplaatst moet worden is het sterk de vraag of dit leidt tot een netto CO2-besparing.

Kringlooplandbouw
Belangrijker nog: als we echt het milieu willen sparen, zullen we het probleem bij de bron moeten aanpakken. Voor de productie van het voer van koeien - naast gras ook snijmais en soja – wordt namelijk veel kunstmest en land gebruikt. Een deel van deze uit kunstmest afkomstige nutriënten wordt omgezet in voedsel voor mensen, maar een groot deel gaat via de mest verloren naar het milieu - met gevolgen voor de waterkwaliteit en de natuur. Omdat het produceren van eiwitten via dieren relatief inefficiënt is, zouden we pas echt kunstmest, landgebruik en emissies besparen als we onze consumptie verschuiven van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Renure houdt juist dit inefficiënte systeem in stand.

Renure draagt ook niet bij aan kringlooplandbouw. In een echte kringlooplandbouw worden dieren namelijk alleen gevoed met producten die voor mensen zelf niet geschikt zijn, zoals gras en reststromen. Dit heeft een reductie van de veestapel tot gevolg waardoor er sowieso geen mestoverschot meer zal zijn. Voor veehouders zullen er dan geen kosten meer zijn voor de afvoer van mest maar kan mest juist weer geld opleveren. Het bewerken van mest tot renure is voor kringlooplandbouw dus overbodig.

Het bouwen van de mestverwerkingsfabrieken zal bovendien een hoop inspanning en geld kosten. Geld dat boeren zelf niet hebben en dus waarschijnlijk uit publieke middelen moet komen. Om die fabrieken rendabel te houden zal een gegarandeerde aanvoer van mest nodig zijn. We zetten onszelf met renure dus nog verder vast in een onhoudbaar systeem. Voor het halen van de Nederlandse doelen voor klimaat, natuur en een dierwaardige veehouderij is inkrimping van de veestapel namelijk onvermijdelijk. Dan kunnen we die duur betaalde mestverwerkingsfabrieken weer afschrijven.

Laatste wanhoopspoging
Renure is op korte termijn misschien aantrekkelijk voor de individuele melkveehouder, maar de uitweg uit de mestcrisis wordt niet bereikt door mestverwerking. Het overschot aan mest en de disbalans op de mestmarkt worden simpelweg veroorzaakt door een te grote veestapel en de import van veevoer.

Renure lijkt een laatste wanhoopspoging om de levensduur van een niet-duurzame landbouw te verlengen. De minister kan echter beter zijn geld, energie en invloed in Brussel gebruiken voor een echte transitie naar kringlooplandbouw. Dit kan door de veestapel in te krimpen, te werken aan een reductie van de import van veevoer en echt duurzame kringlooplandbouwinnovaties te stimuleren.

Bied boeren een eerlijk toekomstperspectief en laat renure vooral niet de zoveelste afleiding zijn van echte oplossingen voor het mestprobleem.

Jelle Silvius promoveert op het onderwerp kringlooplandbouw aan de universiteit Wageningen

15 reacties

29 Apr 2024

Moderne mestvergister op vergunning oude kippenstal? Daar steekt rechter stokje voor

Maar koeien inruilen voor vliegtuigen kan wel:

NISTELRODE - Groengas Brabant zit ineens zonder natuurvergunning. De provincie Noord-Brabant had een oude vergunning van de buren naar het mestverwerkende bedrijf in Nistelrode willen doorschuiven, maar daar steekt de rechtbank in Den Bosch een stokje voor.

Deze uitspraak heeft impact voor de hele provincie, stelt directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Zij ziet vaker pogingen om bedrijven op twee adressen op één hoop te vegen om zo een vergunning - met stikstofrechten - over te hevelen.
Zo’n aanpak lijkt handig nu nieuwe natuurvergunningen moeilijk te verkrijgen zijn. Vanwege de slechte staat van de natuur geeft de provincie er sinds vorig jaar geen meer uit. Het doorschuiven van een oude toestemming naar een nieuwe activiteit is dan te zien als een alternatieve route. Die is nu door de rechter afgesloten. Dingemans: ,,Weer een juridische truc die niet meer werkt.”

3 reacties

25 Apr 2024

Livestream: Commissiedebat Mestbeleid

Agenda: tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/…

- Voortgang en voortzetting versterkte handhavingsstrategie mest

- Reactie op verzoek commissie over het bericht van de NOS 'Notulen Timmermans: Adema wist dat mestuitzondering boeren zou stoppen'

-Voortgang Bestuursovereenkomst Nitraat in Grondwaterbeschermingsgebieden

-Jaarlijkse rapportages mestbeleid

-Reactie op verzoek commissie over de brief inzake regels over 'oogsten en zaaien'

- Voortgang van enkele onderwerpen van het mestbeleid

-Publicatie CBS Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest - tweede kwartaal 2023

- Uitstel verplichte inzaaidatum van 1 oktober voor een vanggewas na maïs voor het groeiseizoen 2023

- Uitvoering van de motie van de leden Van der Plas en Bisschop over het twee weken opschuiven van de deadline voor inzaai van vanggewassen bij consumptieaardappelen op zand- en lössgrond (Kamerstuk 33037-504)

- Stand van zaken derogatiecontroles 2023 en bufferstroken

- Publicaties oneigenlijk grondgebruik GLB

- Diverse onderwerpen mestbeleid

- Voortgang implementatie derogatiebeschikking mest en implementatie nutriënten-verontreinigde gebieden

- Mestproductieplafonds en de derogatiebeschikking

- Publicatie CBS Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest - derde kwartaal 2023

- Voortzetting Vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden runderdrijfmest

- Publicatie CBS Monitor fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest - vierde kwartaal 2023

- Ontwikkelingen mestmarkt

- Publicatie rapport over Fertilizing Products Regulation in relatie tot Bijlage AA
Openbaarmaking correspondentie omtrent derogatie

- Reactie op de motie van het lid Vedder c.s. inzake derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden (Kamerstuk 36410-XIV-57)

- Beantwoording vragen commissie over de mestcrisis (Kamerstuk 33037-523)

- Rapport 'Verlies van derogatie en mestafzetkosten melkveehouderij'

- Bijdrage zuivelpartijen en banken i.r.t. plan van aanpak mestmarkt

- Reactie op verzoek commissie over het artikel van het Financieel Dagblad (FD) met betrekking tot de pilot mineralenconcentraat

- Implementatie RENURE

- Crisisplan mestmarkt landbouwpartijen

Live en terugkijken: tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/…

1 reactie